Ви є тут

Ветеринари завжди в тренді!

Історія ветеринарної медицини нерозривно зв’язана з історією людського суспільства та історією розвитку тваринного і рослинного світу. Ветеринарна медицина, зокрема народна (скотолікування), виникла на ранніх стадіях розвитку людини, коли вона почала приручати і одомашнювати диких тварин. Отож, ветеринарія – професія стародавня, завжди необхідна і не втрачає значення  сьогодні.

Сучасна держава не може обійтися без чітко організованої служби ветеринарної медицини. Необхідність систематично розвивати тваринництво з метою забезпечення населення повноцінними та доброякісними продуктами харчування і виробами із сировини тваринного походження, завдання захисту людей від хвороб загальних для людини і тварини, охорона території України від занесення із закордону заразних хвороб тварин,  профілактика захворювань і лікування тварин  у господарствах вимагають постійного вдосконалення ветеринарної справи та підготовки висококваліфікованих фахівців ветеринарної медицини.

Тульчинський коледж ветеринарної медицини Білоцерківського національного аграрного університету уже більше 60-ти років готує таких спеціалістів. Мабуть, на карті України не знайти населеного пункту, де б не працювали наші випускники, багато їх розвиває свій благородний фах і закордоном.

Поле діяльності лікаря ветеринарної медицини  надто широке. Він може працювати у клініках, лікарнях та лабораторіях ветеринарної медицини, лабораторіях ветеринарно-санітарної експертизи на ринках і митницях, у ветеринарній поліції, сільськогосподарських та переробних підприємствах, на птахофабриках, іподромах,  у ветаптеках, зоопарках, кінологами.

Напевно, сьогодні немає людини, яка б не користувалася результатами діяльності ветеринарного спеціаліста. І не тільки на селі. Міські люди все більше звертаються до природи, утримуючи в своїх оселях собак, котів, декоративних птахів та тварин, а на дачних ділянках – і продуктивну худобу та птицю. Тому часто й вони потребують допомоги спеціалістів ветеринарної медицини.

Студент 4-А курсу Рудик Олег на практиці в клініці «Друг» м. Київ.

Але де б не працював ветеринарний фахівець, свої знання і досвід він спрямовує на поліпшення здоров’я і добробуту людей.

Україна має величезний потенціал для розвитку аграрного сектору, який є основною рушійною силою економіки країни та забезпечення добробуту населення. Сільське господарство України – перспективна галузь, яка є одним із лідерів експорту продукції рослинництва та тваринництва на світових ринках. Спеціалісти ветеринарної медицини забезпечують якість продукції та її відповідність міжнародним стандартам.

На жаль, декілька років тваринницька галузь в Україні  занепадала, про це свідчили пусті, напівзруйновані ферми навколо сіл. Та відповідно до тенденції розвитку галузі тваринництва та ринків м'ясо-молочної продукції України за 2018 року в нашій державі сьогодні відбувається відродження тваринництва. Лідером серед регіонів України з виробництва молока та продукції птахівництва у 2018 році стала Вінницька область. Особливо інтенсивно зросла чисельність поголів’я корів: на кінець року в області їх налічувалося 142,3 тис. голів.

ПрАТ «Зернопродукт» МХП продовжує будувати сучасні скотарські ферми, закуповувати та розводити високопродуктивних корів. Інтенсивний розвиток тваринництва викликав гостру потребу у фахівцях ветеринарної медицини. За запрошеннями керівників підприємств наші студенти 4-го курсу проходили практику на таких фермах: с. Гордіївка Тростянецького району, с.Краснопілка Гайсинського району, сіл Бирлівка, Баланівка, Демидівка Бершадського району, сіл Хмільницької, Житомирської, Одеської та Кіровоградської областей.

Під час практики молоді фахівці мали змогу ознайомитись із високотехнологічним обладнанням і устаткуванням ферм, новітніми технологіями утримання великої рогатої худоби та виробництва молока, набули  навиків сучасних методів проведення діагностики, лікування та профілактики хвороб тварин.

На підприємствах студенти коледжу продемонстрували  міцні знання з ветеринарної справи, здобуті в навчальному закладі та під час стажування за міжнародною угодою в аграрному професійному ліцеї  Етвієн Готіє, Франція, Рессен-Нанда. І отримали від своїх керівників практик пропозиції працевлаштування  на посади   фельдшерів ветеринарної медицини по завершенню навчання.

Наші випускники з радістю зазначили, що такі підприємства забезпечують ветеринарів гідними умовами праці, високою заробітною платою та безкоштовним житлом.

Такі перспективи гарантують молодим людям гідне життя у своїй державі, а Україні – спеціалістів, відданих своїй справі і Батьківщині.

Отже, ветеринари в Україні – знову в тренді!

Викладач Тульчинського коледжу ветеринарної медицини БНАУ  Саковська В.В.