Ви є тут

Спеціальність

   ВЕТЕРИНАР - лікар, що спеціалізується на роботі з тваринами. Професійні обов'язки цього спеціаліста полягають у наступному: лікування і профілактиці хвороб тварин, а також проведення різних медичних і косметичних процедур, у тому числі операцій, ветеринарно-санітарний контроль при виробництві та реалізації продуктів тваринництва.

  Ці фахівці можуть працювати у спеціалізованих ветеринарних клініках і аптеках, в організаціях, що переробляють і реалізовують продукцію тваринництва, на фермах, в зоопарках, цирках, клубах службового собаківництва та в інших місцях, де перебувають тварини. Крім того, ветеринари працюють в наглядових органах, що здійснюють контроль реалізації продуктів тваринництва.

  У наші дні ця професія, окрім безпосереднього лікування тварин, включає безліч різних напрямів. Від того, наскільки добре організована в країні ветслужба, залежить здоров'я її громадян. Річ у тому, що вона проводить постійну боротьбу з хворобами, які можуть представляти небезпеку для людей. Ветеринари контролюють якість м'яса, молока, яєць та інших продуктів тваринного походження на ветеринарних пунктах і станціях, фермах, у відділах виробничо-ветеринарного контролю на м'ясокомбінатах, на м’ясо-молочних і харчових контрольних станціях, у ветлабораторіях. У селах всі сільськогосподарські тварини знаходяться під постійним наглядом цього фахівця, причому він несе відповідальність не лише за їхнє здоров'я, але і за дотримання зоогігієни на фермах, санітарний стан інвентарю, складає раціон харчування тварин, робить щеплення від інфекційних захворювань, приймає роди.

  Продукти, що надходять у продаж, обов'язково проходять ветеринарно-санітарну експертизу. В разі небезпеки для споживачів ветеринар має право конфіскувати і знищити будь-які з них. Особливе значення у наші дні має прикордонний і митний ветконтроль. У світі постійно виникають вогнища таких страшних захворювань, як пташиний грип, коров'ячий сказ тощо. Завдання прикордонників-ветеринарів - захистити громадян від цих напастей. Крім того, усі продукти харчування, що поступають, обов'язково проходять строгу перевірку на наявність в них шкідливих хімічних речовин і отрути. Заборони на ввезення м'яса з тієї або іншої країни - результат турботи ветлікарів про безпеку. Обов'язково контролюють всіх тварин, яких ввозять в країну і вивозять з неї, що дає змогу уникати поширення епідемій.

  При виборі професії ветеринара, в першу чергу, необхідно керуватися великою любов'ю до тварин. Цю любов прекрасно відчувають чотириногі пацієнти, тому від одного доктора вони згодні витерпіти найболіснішу процедуру, а іншому не дадуть навіть оглянути себе. Траплялося, що молодому дипломованому фахівцеві доводилося змінювати професію через те, що тварини категорично відмовлялися з ним "спілкуватися". Талант ветеринара, як і будь-який інший, - це дар.

  З давніх часів, з тих пір, як людина приручила тварин, з'явилася необхідність стежити за станом їхнього здоров'я. Брати наші менші страждають від тих самих захворювань, що і ми: це і звичайна простуда, і ангіна, і виразка шлунку, і сечокам'яна хвороба. Нерідко в залишеної на якийсь час в чиїхось добрих руках собаки від туги не витримує серце - трапляється інфаркт. Лікування складних хвороб, звичайно ж, потребує часу. І ветеринарам спочатку доводиться боротися за життя своїх пацієнтів, швидко приймаючи рішення, а потім довго та тривало стежити за ними, при цьому заспокоюючи засмучених власників тварини.

  Ветеринарові потрібна розвинена спостережливість, хороша пам'ять, логічне мислення, терпіння і доброзичливе ставлення до тварин. Ветеринарному лікарю, що лікує і оперує, необхідно мати сильні й спритні руки для фіксації тварин і проведення процедур. Для лікарів ветнагляду основними професійно важливими рисами є: наполегливість і послідовність у прояві професійних вимог, відповідальність і принциповість при виконанні службового обов’язку, оскільки в результаті недотримання санітарних норм страждають споживачі неякісних продуктів. Професія протипоказана тим, у кого є алергія на тварин і ліки, а також фізичні вади, що заважають проведенню оглядів і медичних процедур.

  Професія характеризується помірним попитом на ринку праці, вона затребувана як у сільській місцевості, так і в містах. Доходи зазвичай у діапазоні від одного до півтора рівнів середньої зарплати в промисловості; відносно більше отримують фахівці, що працюють в комерційних клініках для домашніх тварин.

  Кар'єрні перспективи: у міру зростання кваліфікації фахівець стає більш затребуваним і високооплачуваним - з одного боку, зростає його формальний статус (наприклад, розряд оплати праці), з іншого - ті, кому він успішно допоміг, в майбутньому рекомендують його новим клієнтам. Перспективи для адміністративного росту невеликі. Можлива організація власного бізнесу у сфері надання ветеринарних послуг або перехід від найманої роботи до приватної практики.

   БУХГАЛТЕР виконує обліково-економічну роботу в організаціях, підприємствах та установах різних галузей діяльності всіх форм власності.

   Молодший спеціаліст повинен бути підготовлений до активної творчої професійної та спеціальної діяльності, яка б сприяла прогресу суспільного розвитку, уміти самостійно здобувати нові знання, контролювати та коригувати зроблене.

   Молодший спеціаліст повинен вміти оцінювати історичні та сучасні процеси і проблеми в житті країни, тенденції світового розвитку, обґрунтовувати нові організаційно-господарські форми розв'язування економічних суперечностей, здійснювати свої функціональні обов'язки у відповідності до вимог законодавства, повинен мати високі моральні якості, навички організаторської та управлінської діяльності, вміти приймати професійні рішення з урахуванням їх соціальних наслідків.

Бухгалтер повинен знати:

  • правильно і раціонально будувати бухгалтерський облік і звітність у відповідності з сучасними вимогами по організації виробництва і управління господарством у строгій відповідності з встановленими правилами ведення обліку;
  • впроваджувати передові форми і методи бухгалтерського обліку з широким використанням сучасної обчислювальної техніки і засобів зв'язку;
  • складати оперативні фінансові плани, вміти калькулювати собівартість продукції, робіт і послуг;
  • визначати показники продуктивності праці і рентабельності виробництва окремих видів продукції, галузей і в цілому по господарству;
  • правильно облічувати і здійснювати господарські, фінансові і розрахункові операції;
  • суворо дотримувати касову і розрахункову дисципліну;
  • забезпечувати правильне витрачання державних засобів за призначенням;
  • своєчасно і правильно виявляти результати інвентаризації засобів господарства.
Поділитися: