Ви є тут

Стрітення Господнє

 Всі знають, що в нашому житті є безліч свят. Серед них є не тільки світські, але й релігійні. Як правило, більшість з нас шанує тільки основні свята, особливо це стосується церковних урочистостей. У всіх на слуху Великдень і Різдво. Що за свято Стрітення господнє мало хто знає. Насправді, це одне з основних свят у християнстві і перекладається з давньо-слов’янської мови, як зустріч.

  Відзначають його в пам'ять про те, як Свята Діва Марія принесла до Єрусалимського Храму Ісуса Христа на 40-й день після Його народження. Коли Діва Марія разом з Йосифом принесла Ісуса до храму, їх зустрів там сивий старий Симеон, який чекав зустрічі з Господом вже багато років. Згідно з Євангелієм від Луки, Симеон був праведником і від Духа Святого був звіщений, що він зможе вмерти лише тоді, як побачить Ісуса Христа. Те й здійснилося — Симеон міг одержати тепер вічний спокій. Перед смертю старець Симеон сповістив, що Немовля, яке йому нарешті судилося побачити, вийде «на служіння спасіння людей».

   В українських традиціях Стрітення називали ще Громницями, або Зимобором. Наші предки вважали, що в цей день зустрічається зима з літом. З цього приводу казали: «Прийшла громниця – зимі половиця», оскільки «В цей день лютий до березня приїхав».

   Селяни в цей день, як правило, не працювали. На честь Стрітення в церквах робили відправи, святили воду й свічки. Побутувало повір’я, що «громниці» (посвячені свічки) вельми помічні від грому. Їх спеціально тримали в господарствах і, коли надходила гроза, запалювали, щоб «грім хату не підпалив», а також давали в руки тим, хто помирав, коли читали відхідну. Це, на думку віруючих, значно полегшувало передсмертні муки і очищало людину від гріховних учинків.

   Освяченою в цей день водою лікували хворі місця й пристріт – хвороби, викликані «поганим оком». Нею батьки благословляли синів, проводжаючи на війну: «Боже тебе бережи!», сподіваючись на зустріч…

   Якщо під вечір на Стрітення потепліло, то вважалося, що літо перемогло, а тому «зима йде туди, де було літо, а літо йде туди, де була зима».